Klub Sportowy Unia Racib├│rz powsta┼é w 1946 roku jako klub ZEW (Zak┼éady Elektrod W─Öglowych). Wszystko zacz─Ö┼éo si─Ö od pi┼éki no┼╝nej, p├│┼║niej powsta┼éy inne sekcje, m.in. ci─Ö┼╝ko atletyczna (zapasy, ci─Ö┼╝ary). Sekcja zapa┼Ťnicza powsta┼éa w 1946 roku w klubie Zryw Racib├│rz przy Cukrowni. Za┼éo┼╝yli j─ů Ernest Starzy┼äski i Maksymilian Bugla.

Założyciele

Ernest Starzy┼äski ┼╝y┼é w latach 1911-1950. Raciborzanin. Uprawia┼é zapasy i podnoszenie ci─Ö┼╝ar├│w (rekordzista Polski ÔÇô 415 kg w tr├│jboju). Mia┼é trzech syn├│w: Jerzego, Piotra, Franciszeka. W┼éa┼Ťciciel piekarni, wspomaga┼é ludzi potrzebuj─ůcych, zatrudnia┼é sportowc├│w (ci─Ö┼╝arowc├│w, zapa┼Ťnik├│w).

Maksymilian Bugla ÔÇô urodzi┼é si─Ö w Syrynii w 1912 roku. Zmar┼é w Raciborzu. Uprawia┼é zapasy i podnoszenie ci─Ö┼╝ar├│w. By┼é zawodnikiem Si┼éy Chwa┼éowice, TG Sok├│┼é II Katowice, Gwiazda Syrynia i Unii Racib├│rz. W 1936 roku wywalczy┼é tytu┼é mistrza Polski senior├│w. By┼é organizatorem sportu, m.in. za┼éo┼╝y┼é te┼╝ kluby Gwiazda Syrynia, Zwi─ůzkowiec Racib├│rz, D─ůb Brze┼║nica. Wychowa┼é wielu wspania┼éych zapa┼Ťnik├│w, m.in. Piotra Starzy┼äskiego i Henryka Skorni─Ö. Pracowa┼é w Zak┼éadach Elektrod W─Öglowych w Raciborzu jako kierownik hotelu.

Czytaj wi─Öcej!