Projekt Stowarzyszenia Górnej Odry i Euroregionu Silesia pt. "Akademia sportu zapaśniczego Ryszarda Wolnego".
poniedziałek, 26 marca 2018 12:15
altDzięki działaniom polsko - czeskim w ramach projektu unijnego Funduszu Mikroprojektów w Euroregionie Silesia Programu ITERREG V - A Republika Czeska - Polska 2014 - 2020. MKZ Unia Racibórz i Szkoła Podstawowa nr 13 w Raciborzu miały okazję w dniach 18 - 20.03.2018 zorganizować  konferencję w ramach projektu Stowarzyszenia Górnej Odry i Euroregionu Silesia pt. "Akademia sportu zapaśniczego Ryszarda Wolnego". Podczas wydarzenia odbyły się konsultacje z dietetykiem, omówione zostały zasady zdrowego odżywiania. Nie zabrakło również pokazu zapaśniczego dla uczniów raciborskiej '13" i pozostałych placówek oświatowych z terenu Raciborza.

Przypomnijmy, że Miejski Klub Zapaśniczy "Unia" Racibórz jest najstarszym klubem sportowym jaki działa na terenie Miasta Raciborza. Sekcja zapaśnicza powstała w 1946 roku i do dnia dzisiejszego kultywuje piękne zapaśnicze tradycje. Klub ma bogatą w sukcesy historię.  Podczas ponad 70 - ciu lat działalności zawodnicy Unii wywalczyli tysiące medali i wyróżnień na zawodach rangi międzynarodowej, krajowej i regionalnej. Pierwszym olimpijczykiem był Aleksander Zajączkowski. Natomiast najwybitniejszym i najbardziej utytułowanym zawodnikiem klubu jest Ryszard Wolny - mistrz olimpijski z Atlanty w 1996 roku, wielokrotny mistrz Europy i medalista mistrzostw świata, który dzisiaj pełni jednocześnie obowiązki prezesa i pierwszego trenera MKZ Unia Racibórz, jak również wiceprezesa Polskiego Związku Zapaśniczego. Ryszard Wolny przez osiem lat był też trenerem kadry polskich seniorów. Aktualnie trenerem kadry Polski w kategorii kadetów jest jeden z trenerów Unii Racibórz - Piotr Szczeponiok, który uznawany jest za najlepszego szkoleniowca w kraju grup młodzieżowych.

Nasz klub od blisko czterdziestu lat blisko współpracuje ze Szkołą Podstawową nr. 13 im. S. Staszica w Raciborzu. Uczniowie w/w placówki na obiektach klubowych uczestniczą w zajęciach z wychowania fizycznego i szeroko rozumianych zajęciach ogólnorozwojowych. Spora grupa bierze też udział w trenigach sekcji zapaśniczej MKZ Unia Racibórz. Nasz klub od dziesięciu lat współpracuje również z Lokomotivem Krnów. U naszych czeskich  przyjaciół byliśmy kilka razy na obozach sportowych w miejscowości Ticha, a także na wielu zawodach zarówno w Czechach jak i w Polsce. Dzięki współnym treningom zawodnicy podnosza swój poziom sportowy, ale co równie ważne nawiązują nowe znajomości i przyjaźnie.